Bous a la mar -Dénia

Idag anser jag att detta är fel och skulle inte besöka ett sådant event (2019-10-19)

0102
Lördag 4 juli 2015

Idag åkte jag till Dénia. I stan var det festlig stämning och många grupper gick omkring i härliga matchande tröjor. Det blev pizza till lunch och sedan ett besök till ruinerna av slottet i Dénia, innan det var dags för tjurrusningen att dra igång. (Bous a la mar är katalanska för Tjurar vid havet om jag har förstått det rätt.)

Staket placerades längs med gatorna för att leda tjurarna in till arenan. Folket sprang först och efter kom tjurarna. Jag satt på läktaren och tittade på, inte helt förtjust i tillställningen… men jag satt där i alla fall och jag måste medge att jag var lite nyfiken på denna spanska tradition.

Sedan samlades tjurarna in. En tjur släpptes in på arenan i taget, varje tjur var ute på arenan i ungefär 10 minuter var.

Tjuren stod stilla eller gick omkring lite, det påminde lite om Tjuren Ferdinand, det vill säga att han var lugn istället för vild. Några av personerna ute på arenan sprang förbi på avstånd eller lockade, i försök att få tjuren till att jaga dem. Om tjuren började springa mot dem, sprang de snabbt ifrån, tills tjuren stannade. Det var ingen större skillnad från när jag som barn blev upprymd av att leka tafatt med mina vänner. Förutom det faktum att mina vänner inte skadade mig om de hann ikapp såklart, för det var allt några tillfällen då tjuren stångades.

Nästa tjur sprang lite mer så nu blev det händelserikt då många personer fick chansen att visa upp sitt mod. Några personer valde att stå vid vattnet och hoppade i när tjuren sprang förbi, det såg ut som när en publik gör vågen, när en efter en dök. Några andra lockade tjuren uppför en trappa eller upp på en plattform där de sprang i en cirkel och underhöll publiken. Publiken jublade när någon sprang framför tjuren, hoppade upp i luften och gjorde en volt, samtidigt som tjuren passerade under honom.

Arrangörer var också ute på arenan och såg till att ingen fysiskt skadade tjuren (tror jag) samt hjälpte till om någon fick sig en smäll. Andra arrangörer satt i båtar där de var redo att fånga in tjuren när den hoppade i vattnet. Tjuren simmade mot båtarna när den hoppade i.

Det var intressant att ta del av den här traditionen, tillställningen sköttes på ett förhållandevis bra sätt, det var god stämning och jag hade en bra dag. Däremot skulle jag personligen föredra andra evenemang i framtiden.

Lämna ett svar