Gravid 19 veckor och 4 dagar

Idag passade jag på att ta lite fina bilder i samband med en härlig söndagspromenad. Nu har jag varit gravid i 19 veckor och fyra dagar. Min lilla viking beräknas komma den 22 september och jag är väldigt förväntansfull!

Graviditeten har ärligt talat inte varit så rolig, missförstå mig rätt: jag är självklart jätteglad över att vänta mitt första barn, som är och har varit väldigt efterlängtat av både mig, min man och dessutom massor av familjemedlemmar! Men att vara gravid är både en häftig upplevelse och en utmaning att ta sig igenom.

När jag kissade på stickan trodde jag redan att jag var gravid, då det var planerat, trots det blev jag väldigt överväldigad av lycka när jag såg två tydliga streck framträda. Jag grät av glädje, det var verkligen fantastiskt!

Efter detta blev jag deprimerad, då hormonbalansen ändrades i kroppen. Som tur var gick det över snabbt. Efter det hade jag bara humörsvängningar, det blev mest bara komiskt då jag grät för minsta lilla oavsett om jag blev ledsen eller glad över någonting.

Jag har varit illamående.
Vecka 5-6 lite illamående
Vecka 7-15 mycket illamående
Vecka 10-17 spyr i princip bara på eftermiddag/kväll
Vecka 16-17 lite illamående

Jag var väldigt öm om mage och bröst den första tiden och ville inte ha fysisk kontakt från min man. Jag klarade inte av att ha några kläder som satt åt, och föredrog mjuka pyjamasar dygnet runt. I början var jag mer illamående på morgonen och dagen, sedan skiftade det till eftermiddagen och kvällen, och de sista veckorna har det bara varit på kvällen. För två veckor sedan skedde en kraftig skiftning och sedan dess har jag mått betydligt bättre. Jag är Trött, men jag mår bra. I ungefär tre veckor har jag dessutom kunnat känna när bebisen rör sig i min mage, det är häftigt!

Den första tiden var jag fruktansvärt känslig för dofter, vilket resulterade i att jag undvek att tvätta håret för att slippa parfymdoften från schampo och balsam. Nu klarar jag av lukterna igen men nu har mitt hår vant sig vid att inte tvättas lika ofta och jag kan gå nästan en hel vecka utan att behöva tvätta det. Det är kanon.

Jag har varit kräsen på vad jag vill äta och det har skiftat snabbt. Sötsuget har förstås funnits där hela tiden och nyponsoppa har varit en stor favorit. Mackor med både smör och ost är också något som smakar extra gott nu. Ett tag åt jag en del clementiner, det byttes senare ut mot kiwi, som i sin tur byttes ut till päron, nu äter jag gärna banan, apelsin eller päron.

I början åt jag massvis med knäckebröd, sedan gjorde bara tanken på knäckebröd att jag ville spy, men nu kan jag äta det igen.

Jag har varit vegetarian sedan jag fyllde 18 år och aldrig velat äta kyckling, men detta blev jag sugen på i några utav graviditetens veckor (självklart gav jag inte vika för det).

Glass är också något som jag inte brukar bli sugen på, mer än vid riktigt varma sommardagar, men nu är vaniljglass och isglass väldigt gott.

Första ultraljudet gjorde jag i vecka 14. Bebisen var superpigg och visade upp sig från flera vinklar. Allt såg jättebra ut och det var den bästa dagen i mitt liv!

Det andra ultraljudet gjordes i vecka 19 (nu i torsdags), återigen såg bebisen ut att må prima, vilket självklart var underbara nyheter.

Jag är rädd för förlossningen, men sedan jag blev gravid har jag varit förvånansvärt lugn inför både förlossning och att ta mig an min nya roll som mamma. Jag menar inte att jag inte är det minsta orolig men däremot känner jag mig redo inför att ta mig an vad som väntar.

3 maj 2020

Lämna ett svar