Bröllopsresa 11 juni-16 juni

11_12 juniIgår åkte vi direkt efter jobbet och skrev på papperna för borgerligt giftermål (vi räknar inte detta som ett bröllop, utan endast som pappersarbete). Idag påbörjade vi vår bröllopsresa med bil ner till södra Frankrike, tillsammans med min mormor och morfar. Efter en lång bilresa (som inkluderade Helsingborg-Helsingör färjan och Rödby-Puttgarden färjan samt Tysklands autobahn) kom vi ut på vägar som omgavs av grönska och en allé som ledde oss till resans första destination, Meyers hotell i Tyskland.

Jag har besökt Meyers två gånger tidigare. Vid första besöket var jag inte så gammal och hade  inte lärt mig gå än. Det andra besöket var samma sommar som jag fyllde elva år. Det var kul att komma hit igen eftersom jag hade starka minnen om hur mycket jag tyckte om vistelsen vid det senaste tillfället. Meyers var väldigt harmoniskt med en fin trädgård i ett lugnt område på landet, som ger ett mysigt intryck med äldre tyska trämöbler och varma färger. Vi fick ett fint rum med stora fönster och ljusa tyger och tillhörande balkong. Familjen som drev hotellet var väldigt trevliga mot oss, och gratulerade mig och min man till giftermålet. Det märktes att de var förtjusta i mormor och morfar.

På baksidan i anslutning till trädgården, fanns en härlig åker som jag inte kunde motstå att ta en promenad i. Jag mejlade sedan en bild till min mamma som berättade att jag väldigt gärna ville krypa in i samma åker vid mitt första besök också. En del saker förändras visst aldrig.

Nästa morgon den 12 juni, åt vi en mycket god hotellfrukost och drack självklart chokladmjölk. Efter frukosten lämnade mormor och morfar över ett tack för alla år då de har sovit över hos Meyers, en midsommarstång som genast fick en hedersplats bakom receptionsdisken.

Vi fortsatte vår resa med ett väder som växlade mellan regnskurar och solsken men det var mestadels molnigt och temperaturen låg runt 20 grader. Vi hade turen på vår sida med uppehåll, varje gång vi lämnade bilen. När vi kom in i Frankrike fick jag bekräftat att jag lärt mig lite utav språket i skolan. I Tyskland förstod jag ingenting när mormor pratade och fick be henne översätta varje samtal, men i Frankrike förstod jag sammanhanget och kunde även svara med korta fraser.

På kvällen nådde vi resans andra destination, Turckheim i Alsace. Turckheim är känt för sina storkar som bor uppe på taket mitt inne i byn och är en väldigt idylliskt plats, med alla blommor, mysiga gator och söta hus.  Vi var hungriga efter dagens bilfärd och åt varsin pizza i en restaurang nära hotellet, och när vi var mätta och belåtna satt två storkar i sitt bo och matade sina ungar. Hotellet (Hôtel des Deux Clefs) som vi skulle sova i, var helt underbart med mönstrade tapeter och massor av prydnader som såg ut att komma från olika delar av världen. Jag har varit här förut men hade inga minnen av det eftersom jag bara var ett år. Jag har fått berättat för mig att det var här jag tog mina första steg och mormor visade stolt upp ett foto på mig för personalen i receptionen. På kortet är jag en naken liten ettåring med knubbiga ben och armar, som står och balanserar bredbent, tillsammans med min mormor och syster, i ett rum med lika grilliga tapeter som resten av hotellet. Mormor pekar på kortet och på mig när hon förklarar att jag är på väg till Argelès för att gifta mig och jag får blygt ta emot ytterligare gratulationer.

Senare på kvällen gick jag ut för att följa efter nattvakten på hans runda genom stan. Vi var många som stod och väntade på att se nattvakten. När han kom samlades alla i en ring runtomkring honom. Han sjöng en vers och förklarade sedan något innan han vandrade vidare. Nu trodde jag att det var färdigt, men när alla började följa efter vakten som en flock får, gjorde jag det med. Nattvakten stannade vid varje vägkorsning och sjöng ramsor och berättade historier, som jag inte förstod ett ord av. Jag antar att det gick ut på att han berättade lite historisk fakta för publiken och meddelade att allt var väl i byn med sin ramsa. Människorna i publiken, var mycket engagerade och fick turas om att hålla nattvaktens lykta. De sa åååh i kör när vakten gjorde en paus i sina berättelser. När han sa något roligt (jag antar att det var roligt) skrattade alla ljudligt. Detta upprepades vid varje korsning. Först fick någon ta lyktan, sedan sa nattvakten en ramsa, han fortsatte med att berätta något som fick publiken att säga oooh, och avslutade med ett skämt, som alla skrattade åt, innan de gick vidare till nästa korsning. Det var trevligt, men när jag hade förstått konceptet, avlägsnade jag mig och gick tillbaka till hotellet för att sova.

12_13 juliTurckheim var verkligen charmigt och det var särskilt roligt att få se hotellet efter alla år som jag fått berättat för mig, om mina första steg i Frankrike, men efter en god frukostbuffé var det dags att åka vidare. Dag tre på resan var måndagen den 13 juni och vi hade mellan 14 och 16 grader med många regnskurar som återigen höll sig borta varje gång vi klev ur bilen.

Vägen mot Annecy var vacker med ängar fulla av vallmo och gröna berg täckta med tät skog. Vår lilla bilmotor kämpade på duktigt i uppförsbackarna och vi lekte gissningslekar för att fördriva tiden. Dagens äventyr bestod av att vår ena vindrutetorkare gick sönder. Det blev tydligt hur hjälplös man blir i ett regnväder utan vindrutetorkare men min man som alltid är förberedd på det mesta, hade som tur var med sig en i reserv som vi bytte till innan vi fortsatte vår färd.

Annecy var en mysig stad som låg precis vid bergen, med små gågator vid en stor sjö som ska vara renast i Europa. Vi åt en liten lunch och promenerade vid gulliga butiker och i en vacker park innan vi åkte vidare till vårt hotell. Hotellet låg en bit upp på berget. Det låg många gulliga hus vid små gator som slingrade sig i sluttningen. När vi var framme tog vi ett dopp i poolen utomhus som hade utsikt mot bergen. Det var väldigt kallt. Sedan gick vi in och simmade lite i en pool som låg inomhus med stora fönster ut mot den vackra utsikten. Här var temperaturen behaglig och vi avslutade med att sätta oss i en varm bastu innan vi gick tillbaka till hotellrummet och duschade. På kvällen mötte vi sedan upp mormor och morfar för att äta en fin middag på hotellets restaurang.

13_16 juniÅterigen startades dagen med en god hotellfrukost innan vi åkte vidare. Landskapet som vi körde i var väldigt grönt, lummigt och färgades med gul ginst. Vi hade molntäckta berg som omringade oss på båda sidorna av vägen. På eftermiddagen fick vi fint soligt väder (med en temperatur på upp mot 30 grader) och vi beslutade att ta en paus från bilfärden. Vi åkte och besökte akvedukten Pont du Gard, sedan tog vi en glass innan vi fortsatte vidare till Argelès.

I Argelès-sur-Mer fick vi ett stort fint rum med kokvrå och balkong på markplan, med utsikt över poolen. Vi åkte och handlade i närmsta mataffär och gick sedan ut på restaurang, där vi åt musslor och glass.

Dag fem på resan, onsdagen den 15 juni vaknade jag upp i Argelès. Jag tog på mig mina Minionstrumpor med semester-tema och började dagen med en klassisk semester-frukost. Baguette, yoghurt och juice. Sedan packade vi upp våra väskor.

Det var en lugn dag med en promenad längs med stranden till en marknad och vidare till  souvenirbutikerna där vi köpte gulliga lavendelpåsar. Vi planerade att använda lavendelpåsarna som gåva och dekoration på bröllopsfesten hemma i Sverige. Efter lunchen la vi oss en stund vid poolen med en bok, men gick in igen eftersom sommarvärmen inte hade kommit riktigt än.

Följande dag var också lugn, jag startade med att köpa färskt bröd i bageriet och fortsatte med ett besök på dagens marknad. Eftersom vädret inte var på topp beslutade vi att åka på en utflykt efter lunchen. Vi åkte upp i bergen till la tour de la Madeloc för att se om denna plats kunde passa för vår bröllopsceremoni. Vi hade vacker utsikt över Argelès som låg i skugga medan vi hade både solsken och värme uppe på berget. Uppe vid Madeloc-tornet flög svalorna omkring i hög hastighet svischade förbi oss på nära håll vid flera tillfällen när vi promenerade. Det var verkligen häftigt. När vi hade satt oss i bilen kom regnet och vädret bjöd på åska och blixtar när vi körde på de smala krokiga vägarna ner för berget. Kvällen avslutades sedan med pizza och film på hotellrummet efter denna mysig dag.

Lämna ett svar