Kungagraven i Kivik

2017-07-23_(03)

Dagen efter lördagsvandringen, vaknade jag upp i tält. Jag hörde fåglar och havet. Jag andades frisk luft och hade en aning träningsvärk.

2017-07-23_(01)

Vi tog fram trangiaköket, gjorde lite varm chokladdryck till frukost och njöt av söndagsmorgonen.

2017-07-23_(02)

Vackert.

2017-07-23_(04)

Innan det var dags att åka hem, passade vi på att besöka Kungagraven i Kivik.

2017-07-23_(05)

Det visade sig vara en grav från 3500 år sedan, täckt av en stor stenhög. Graven var omringad av runstenar och det var jätteintressant att läsa arkeologers tolkningar av bildernas betydelser.

Idag visar dock forskning på att det inte alls är en kungagrav, istället var tonåringar begravda här. En arkeolog berättade för oss om tonåringarna som blivit begravda och varför de tros ha fått en fin grav med runstenar. En teori är att dessa tonåringar var födda med någon form av funktionsnedsättning eller ett utseende som skilde sig från de andra i byn. Detta kan ha inneburit att de hade hög status i byn och eventuellt även bidrog till bra väder.

2017-07-23_(06)

Vi fick också se kopior av kvinnliga och manliga kläder, av fint ull,  som har hittats av arkeologer. Det var roligt för hon som jobbade där, berättade om vad som kunde läsas av utifrån klädernas utseende, materialet samt skeletten, som hittades. Hon tog sig tid att svara på våra frågor, och lät oss också prova kläderna, om vi ville.

Det fanns olika aktiviteter att välja mellan också, till exempel att leka arkeolog eller göra smycken. Vi blev intresserade av att lära oss brädspelet Hnefatafel. Det är ett strategispel som har hittats i vikingagravar. Det var ett roligt spel som påminde lite om schack.

Lämna ett svar