Bakar bröd och bullar i höst

matta

I helgen var det höstmarknad i stan och det var jättehärligt väder (solsken). Butikerna hade en massa bra erbjudanden och jag fyndade en söt pumpa-lykta och en ny härlig matta.

Förra fredagen fick jag och mina nya klasskompisar hjälpas åt med att göra kanelbullar i skolan, som sedan skulle användas på en mässa, som var i onsdags.  I onsdags var det nämligen kanelbullens dag, och jag använde självklart mina nya kunskaper och bakade några egna kanelbullar.

(Bland annat har jag precis lärt mig att degen inte behöver jäsa innan jag gör bullarna, utan att det räcker att de jäser innan jag stoppar in dom i ugnen. Jag fick också lära mig hur man räknar ut vikten på degen i förhållande till hur många bullar man ska baka.)

FrallorTill vänster: Hålkaka.  *  Längst upp till höger: Källarfranska.  *  Längst ner till höger: Franskbröd

Igår blev det dessutom en extra god kvällsmat med frallor som jag gjorde (tillsammans med mina klasskompisar) och köpte hem. Jag har fått lära mig att rundriva frallor, jag behöver självklart träna mer, men det är kul!

BrodLängst upp: Grekiskt bondbröd  *  Längst ner: Kärriärbräck

Idag (fredag) köpte jag också hem bröd som vi bakade på skolan. Utsökt, om jag får säga det själv. Vi fick lära oss deggörning och att slå limpa, så att spänningen i degen blir jämn. Idag avslutades dagen i bageriet med storstädning, och vi gick igenom vad som ska städas varje vecka i ett bageri… När skolan var slut, följde jag med några från min nya klass, och tog en trevlig liten eftermiddagsfika.

Nu är det dags för helg, en promenad, gos med råttorna, en bra film, lite god mat och godis.

Lämna ett svar