La peluquería

Lördag 13 juni 2015

Jag gick in i en frisersalong och gjorde mitt bästa för att uttala några spanska meningar som jag hade förberett samma morgon:

Hola! (Hej!)
Quiero cortarme de pelo.  (Jag skulle vilja klippa mig.)
Quiero cabello largo.
(Jag vill ha långt hår.)
Corte las puntas, nada más por favor.
(Klipp topparna, inget mer tack.)

Jag är inte säker på att jag sa rätt men jag fick en röd rock och blev visad till ett tvättställ. Sedan fick jag en handduk om det nytvättade håret och blev visad till en stol framför en spegel, där jag fick en ny svart frisörkappa placerad över den röda rocken. Jag kände mig väldigt påklädd, särskilt med tanke på att det var 30 grader varmt utanför salongen.

Många spanjorer som jag har mött hittills, har haft svårt för det engelska språket. Ibland får jag bara ett kort no, till svar när jag frågar om de talar engelska. Det har även hänt ett antal gånger  att de väljer att svara att de kan lite engelska genom att tala spanska. Istället för att svara a little, säger de kort och gott un poco och väntar sedan snällt på mig att fortsätta samtalet. Därför var jag beredd på att missförstånd kunde uppstå, att det skulle krävas en del ”teckenspråk” och att jag inte skulle bli nöjd med min nya frisyr. Jag såg till och med fram emot det. Jag tyckte att det skulle bli lite spännande. Men det visade sig att personalen inne i den här salongen var väldigt duktiga på engelska.

Jag är lika glad i att träna på min engelska men så fort jag fick chansen försökte jag ändå säga några ord som jag snappat upp på spanska. Inget avancerat såklart men till exempel, när hon höll upp en bit av mitt hår och frågade hur mycket jag ville klippa av svarade jag un poco mas, gracias istället för a little more, please…men det var ungefär så mycket jag klarade av, haha!

Det tog inte lång tid innan hon var klar och det var dags för mig att betala. Jag är van vid att det tar längre tid och att man sitter och konverserar lite under tiden men här uppmanades jag att titta ner i mitt knä större delen av tiden. Jag kikade upp lite försiktigt någon gång för att se hur det gick, men då tryckte hon bara vänligt och bestämt ner mitt huvud igen. När det bara var luggen kvar  använde hon ett rakblad och skar av topparna. Jag fick se resultatet och vips så var det klart! Supersmidigt!

Jag valde att unna mig en lite dyrare salong eftersom jag tyckte att den såg trevlig ut. Men det kändes trots allt ändå inte som någon större summa då det kostade mig ungefär en tredjedel av vad en del frisörsalonger tar hemma. Det kostade 15 euro och jag blev jättenöjd! Det lilla faktum att jag befinner mig i ett annat land och får chansen att utmana mig själv genom att prata ett annat språk, gjorde dessutom upplevelsen så mycket roligare!

One thought on “La peluquería

  • 21 juni, 2015 kl 17:37
    Permalink

    haha en härlig beskrivning;påklätt,snabbt,tyst o effektivt!kanske hade man gissat motsatsen om man ville vara lite fördomsfull;en pratglad frisör som tog god tid på sig 😉

Lämna ett svar