Las Hogueras de San Juan (Spansk Midsommar)

Alicante

0102
0304
0506
0708
0910  Onsdag 24 juni 2015

Jag gick tyvärr inte till stranden och kollade på midsommarfirandet i tisdagskväll. I Spanien firas nämligen också sommarsolståndet precis som det görs i Sverige. Med några skillnader förstås, här tänder de brasor istället för att dansa runt en midsommarstång. Jag har hört att de tänder brasorna för att hjälpa solen, nu när dagarna blir kortare och nätterna blir längre. Jag har också hört att det är vanligt att skriva ner önskningar på papper som slängs in i brasorna och att brasorna även symboliserar en nystart -ut med det gamla och in med det nya.

På onsdagen fortsatte firandet inne i Alicante och jag tycker att det var ett perfekt tillfälle att besöka staden för första gången! Jag bokade en biljett hos en bussfirma som avgick på eftermiddagen. På bussen passade jag på att prata lite med reseledaren om andra turer. När jag frågade om säkerheten, menade hon att ”spansk säkerhet” bör tas med en gnutta eget förnuft. Det är säkert, men det är inte lika strikta regler som det brukar vara i Sverige. Senare på kvällen tror jag att jag förstod lite vad hon syftade på…

Vi hade klarblå himmel och när klockan var 22.20 såg jag att en termometer stod på 28 grader varmt. Det var underbar stämning inne i staden, härliga dofter av mat och sötsaker, marknadsstånd och många glada människor i olika åldrar.

  Hogueras

Inför de här festligheterna tillverkas stora skulpturer av papier-maché. Det var mäktiga påhittiga konstverk, föreställande en massa olika sorters figurer. Jag älskade dem och de var utspridda över hela centrum. Vid midnatt (när det var dags att elda upp de stora skulpturerna) förstod jag vad reseledaren på bussen hade syftat på då hon sa att det var säkert i Spanien men att det även krävs en gnutta eget förnuft. Brandmän närvarade självklart när det eldades men skulpturerna brann trots allt upp mitt inne i stan och folkmassan var stor och svår att ta sig fram igenom. Jag fick plats nästan längst fram eftersom jag ställde mig och väntade i nästan två timmar innan fyrverkerierna skulle skjutas upp och jag visste ännu inte vad som väntade mig. Ärligt talat visste jag inte heller att det skulle dröja två timmar, utan ställde mig när jag såg att fler stod och väntade…

Fyrverkerier sköts upp mot himlen. En del fyrverkerier var även kopplade till skulpturen och smattrade tills den fattade eld. Det är en avvägning om jag ska säga att de eldar eller spränger upp figurerna, hehe. Sedan blev det fruktansvärt varmt och lågorna var höga. Det singlade ner vackra glödande bitar från himmeln och folkmassan jublade. Det här var ett mäktigt midsommarfirande som jag sent kommer glömma, verkligen häftigt och jätteroligt! Det är tyvärr inte så miljövänligt såklart, men det var definitivt en upplevelse. Stämningen var på topp och tillställningen genomfördes galant.

4 thoughts on “Las Hogueras de San Juan (Spansk Midsommar)

Lämna ett svar